Όμηροι της γραφειοκρατίας επί 20 χρόνια ιδιοκτήτες οικοπέδων στη Θεσσαλονίκη

Όμηροι της γραφειοκρατίας επί 20 χρόνια ιδιοκτήτες οικοπέδων στη Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 14367/05.04.2011

Προς Υπουργούς:

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Εδώ και είκοσι χρόνια ιδιοκτήτες οικοπέδων στη Θεσσαλονίκη παραμένουν όμηροι της γραφειοκρατίας και της αδράνειας της κεντρικής εξουσίας. Συγκεκριμένα, η περιουσία των ιδιοκτητών οικοπέδων, δεσμεύτηκε με σκοπό την ανέγερση σχολείων, τα οποία όμως δεν υπάρχουν ούτε καν στα σχέδια. Οι ιδιοκτήτες αυτών των οικοπέδων βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο, καθώς για 20 και πλέον χρόνια δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία που κατέχουν. Ενώ, έχουν δεσμευτεί τα οικόπεδά τους, δεν έχει προχωρήσει η απαλλοτρίωση, ώστε να τους καταβληθεί η ανάλογη αποζημίωση και να προχωρήσει το έργο της ανέγερσης των σχολείων.

Το αξιοπερίεργο είναι, ότι πολλοί από τους ιδιοκτήτες κατέφυγαν στη δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν με δικαστικές αποφάσεις οριστικές και αμετάκλητες, αλλά αυτές αγνοήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η απόγνωση αυτών των ανθρώπων είναι μεγάλη, καθώς η αδράνεια και η αδιαφορία του κράτους δείχνουν να μεγαλώνουν και να μην δίνεται ένα οριστικό τέλος σε αυτή την ομηρία. Τη στιγμή που η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα σχολικής στέγης και έχει άμεση ανάγκη την ανέγερση διδακτηρίων, η επίλυση αυτού του προβλήματος και η αξιοποίηση των εν λόγω οικοπέδων θα ανακουφίσει την κατάσταση.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις, να αξιοποιηθούν τα εν λόγω οικόπεδα και να καταβληθούν οι ανάλογες αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες τους που ταλαιπωρούνται για πολλά χρόνια;

Απαντήσεις Υπουργείων